anno nu glasatelier
oktober 2015

   recent werk

anno nu glasatelier
  bedrijfsgegevens:  anno nu glasatelier   KvK nr. 64312585   correspondentie - adres: Kemperhof 60  3035 RS Vlaardingen   website: www.annonuglasatelier.nl  e-mail adres: info@annonuglasatelier.nl  tel. 06 81856050   
Veelal is het aanwezige glas in lood gemonteerd met stopverf Nadat stopverf en alle spijkertjes zijn verwijder, en het paneel voorzichtig is uitgenomen, kan er worden gefreesd en gegrond. Tijdens de werkzaamheden aan het glas in lood paneel, wordt er noodglas gemonteerd. Indien het glas in lood paneel geheel nieuw wordt vervaardigd kan, het glas in lood blijven zitten en worden de details in het werk opgenomen, het nieuwe glas in lood wordt dan direct ter vervanging van het oude in het raamwerk gemonteerd. Veelal is er glasbreuk of vervangend glas in de panelen aanwezig waardoor je toch afwijkend glas qua struktuur en kleur krijgt tussen het orginele glas. Vaak is het noodzaak het glas te versnijden vanwege de nieuwe maatvoeringen. Indien oud glas hergebruikt wordt. is het zaak alles te documenteren en reinigen, Het meest te lijden heeft het glas aan de randen, met name door schilderwerkzaamheden als schuren en afbranden, komt er vaak bijkomende schade als thermische glasbreuk en schuurkrassen onder de verf en kit te voorschijn, vandaar dat vanwege de hoge kosten in verhouding tot het resultaat, het randglas veelal vervangen wordt door nieuw glas. Nadat het paneel gezet is en gepoetst kan er voor worden gekozen om het lood nog extra te verouderen, nadien het glas in lood tussen isolatieglas in is gemonteerd zal het nauwelijks nog verkleuren. De foto boven toont onbewerkt lood tussen isolatieglas in met een totale dikte van circa 21 mm, en een luchtspouw van circa 12 mm Een dergelijke dikte voor isolatieglas is mogelijk door het gebruik van opdek-latten met een sponning verbredende uitsparing. Voor nog meer isolatiewaarde kan er nog worden gekozen voor een HR coating (low-E) op gehard glas.             (Zo nu en dan lukt de benadering met nieuw glas heel aardig !)
Het opwaarderen van enkel glas in lood naar glas in lood tussen isolatieglas met behoud van het enkel kozijn is mogelijk als tenminste het houtwerk nog voldoende kwaliteit heeft, en zal de sponning moeten worden uitgefreesd.
nieuw vs bestaan glas in lood paneel
van enkel glas naar isolatieglas